Stomatek

Velkommen

Min Historie

Da jeg kom hjem fra sykehuset, så hadde jeg ikke krefter til å stå oppreist den tiden det tok for å skifte plate. Det var også vanskelig å bytte plate da det ikke hadde blitt noen mønster i utkommet fra min stomi enda.
Da jeg skulle træ platen over stomien, så sprutet det ut på platen. Det var bare og finne en ny plate.
Jeg sto og presset meg så mye at bena sto å skalv. Til slutt så måtte jeg sett meg på badekar kanten for at jeg orket ikke mer. Det var da ideen min kom.
Jeg gikk ut i garasjen og fant en ståltråd bit og noen andre deler. Satte dette sammen så det ble ett belte med en bøyle på.
Neste gang jeg byttet plate, så tok jeg på meg dette belte. Satte en avfallspose i bøylen og i linningen, slik at det som måtte komme ut, falt ned i posen. Det var en befrielse, nå kunne jeg sitte og gå som jeg ville, og bruke så lang tid jeg ville.
Etter en tid så begynte jeg å få sår under platen, så jeg tok kontakt med utstyrs leverandøren min. Fikk med meg en tube barriere krem og en info om at det ikke skulle mer enn ett fyrstikkhode stor dærsj med krem og smøre det godt utover og tørke vekk overskytende. Dette gjorde jeg ved neste skift.
Tredde på meg platen, men den falt av etter en liten stund. Satte på meg belte på nytt og vasket vekk kremen. Neste gang jeg byttet plate så var sårene mye bedre, så da tenkte jeg at kremen måtte ha virket.
Jeg smurte på med masse krem, bøyet bøylen opp slik at jeg kunne ta på meg en slåbrok, og gikk ut i stuen å satte meg på en stol og så på fjernsynet.
Etter en halvtime så vasket jeg vekk overskytende med kompresser og lunket vann. Lot det tørke mens jeg klippet hull i platen. Rullet en pølse av pasta (3-4mm tykk) som jeg la rundt hullet i platen, og klemte den litt flat slik at det tøyt ut i hullet. Pastaen virker da som en pakning rundt stomien og som en konveksplate , bare at den er mye mykere. Tørket godt vekk sekretet på stomien og satte den på.
Etter tre dager så skulle jeg bytte plate igjen, men den satt så godt fast at jeg måtte bruke litt makt for å få den av. Etter denne erfaringen, så sitter jeg i flere timer med belte på meg og lar kremen få god tid til å trekke seg inn i huden. Den legger seg da som en hinne på huden.
Etter at jeg begynte med dette, så har jeg ikke hatt sår under platen. Skifter plate bare en gang i uken etter at jeg har trent. Platen sitter akkurat like godt, selv om jeg har svettet mye.
Til daglig så er jeg tømrer, så det blir en del forskjellige stillinger og løft.
En annen erfaring som jeg har gjort er å skifte før man går og legger seg. Fordi da blir platen varm og myk slik at den former seg bedre etter kroppen. Jeg bruker også stomisafe som presser platen godt inntil kroppen og i ujevnheter.